کنجد از گیاهان روغنی بومی ایران است که در بیشتر نقاط کشور به صورت پراکنده کشت می شود. رنگ دانه های کنجد ممکن است سفید، زرد، قهوه ای یا سیاه باشد. دانه های کنجد سرشار از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان هستند و فواید بالقوه زیادی برای سلامتی دارند. این دانه ها از بدن در برابر بیماری های قلبی، دیابت و آرتریت محافظت می کنند.
دانه های کنجد از جهات مختلفی برای بدن و سلامتی مفید هستند. دانه کنجد سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی طبیعی است. دانه های کنجد حاوی انواع مواد مغذی سالم هستند. به عنوان یک منبع غنی از پروتئین، آنها افزودنی عالی برای رژیم های گیاهی و وگان هستند.
مصرف کنجد و فرآورده های آن به دلیل دارا بودن روغن گیاهی مرغوب با ۲۵ درصد پروتئین مرغوب و سایر خواص، روز به روز در حال افزایش است.
دانه کنجد شامل 15 درصد چربی اشباع شده، 41 درصد چربی اشباع نشده چندگانه و 39 درصد چربی تک اشباع نشده است. تحقیقات نشان داده است که مصرف بیشتر چربیهای اشباع نشده چندگانه و تک اشباع نشده نسبت به چربیهای اشباع شده ممکن است به کاهش کلسترول و کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند.
همچنین دانه های کنجد دارای مس هستند که به ساخت گلبول های قرمز خون کمک کرده و از عملکرد سیستم ایمنی بدن پشتیبانی می کنند. این دانه ها منبع عالی منگنز و کلسیم هستند که هر دو به رشد سالم و قوی استخوان ها کمک می کنند. کلسیم همچنین در انتقال سیگنال عصبی، حرکت عضلات، عملکرد عروق خونی و ترشح هورمون نقش دارد.
سایر ویتامین ها و مواد معدنی موجود در دانه کنجد عبارتند از:
فسفر
منیزیم
آهن
فلز روی
مولیبدن
سلنیوم
ویتامین B1
کاهش کلسترول و تری گلیسیرید
دانه های کنجی حاوی ترکیبات گیاهی هستند که به کاهش کلسترول و تری گلیسیرید بالا که مهمترین عامل بیماری های قلبی هستند، کمک می کند.
مبارزه با عفونت
ترکیباتی که در کنجد وجود دارند، خواص آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی دارند. آنتی اکسیدان ها برای سلامتی و ایمنی بدن مهم هستند زیرا با کاهش سرعت آسیب به سلول ها از بدن در برابر بیماری های مختلف محافظت می کنند.
بهداشت دهان و دندان
دانه های کنجد باکتری هایی را که باعث ایجاد جرم روی دندان های شده از بین می برند. علاوه بر این ویتامین E و سایر آنتیاکسیدانهای موجود در دانههای کنجد از تجمع جرم در شریانها جلوگیری کرده و به طور بالقوه فشار خون را سالم نگه دارند. این دانه ها سرشار از منیزیم هستند که به کاهش فشار خون هم کمک می کنند.
کمک به درمان دیابت
روغن دانه کنجد اثربخشی داروهای سنتی دیابت نوع 2 را در صورت مصرف همزمان آنها افزایش می دهد. دیابت نوع 2 یک بیماری دائمی است که به بدن اجازه نمی دهد آنطور که باید انسولین بسازد. یکی از عوارض این بیماری قند خون بالا است که به آن هایپرگلیسمی می گویند. خوردن غذاهای سالم مانند دانه کنجد می تواند به افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمک کند تا به سطح قند خون مورد نظر خود برسند. علاوه بر این، آنتی اکسیدان های موجود در روغن کنجد میزان قند خون را کاهش می دهد.
کمک به پیشگیری و درمان سرطان
کنجد دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهاب، ضد پیری است و مانع از آسیب های کبدی می شود. هر یک از این خواص در پیشگیری و درمان سرطان نقش بسزایی دارند. کنجد سرشار از لیگنان است که در روده بزرگ در بدن تولید می شود. این ماده خاصیت ضد سرطانی دارد و می تواند از سرطان روده بزرگ و سرطان سینه جلوگیری کند. لیگنان های غذایی می توانند به عنوان درمان طبیعی سرطان عمل کنند و با تضعیف تومور، خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند.
دانههای کنجد را هم میتوان بهصورت خام مصرف کرد و هم میتوان آنها را پخته یا برشته کرد تا طعم آجیلی طبیعیشان بیشتر شود. کنجد در پخت انواع نان و شیرینی استفاده می شود، همچنین روی انواع سالادها هم ریخته می شود. خوردن منظم این دانهها - نه فقط گهگاهی پاشیدن روی انواع نان - به کنترل قند خون، مبارزه با درد آرتریت و کاهش کلسترول کمک می کند.
کنجد به دلیل خواصی که دارد در رژیم های لاغری برای کاهش وزن و تناسب اندام استفاده می شود. به همین دلیل توصیه می شود روزانه مقداری کنجد در رژیم غذاییتان داشته باشید تا از خواص بی نظیر آن بهره مند شوید. البته در نظر داشته باشید که رعایت اعتدال در مصرف این دانه باارزش ضروری است و زیاده روی در مصرف آن مشکلات متعددی را به وجود می آورد.
صنایع غذایی ناصر با استفاده از مواد اولیه مرغوب و باکیفیت، کنجد سیاه و سفید نمکدانی، کنجد سیاه و سفید پاکتی، کنجد حبه ای صدفی و کنجد حبه ای لیوانی را روانه بازار کرده تا مثل همیشه رضایت خاطر هم وطنان را به دنبال داشته باشد.